miercuri, 26 octombrie 2011

O primă bucățică de istorie: Ada-Kaleh

Începând de astăzi, voi face, o dată pe săptămână, câte o postare ce se vrea a face lumii cunoscută o bucățică din istoria noastră sau a lumii, impresionantă într-un fel sau altul. Sper să vă placă.



"Insula a fost locuită încă din antichitate. Herodot amintea de Cyraunis, despre care scrie că lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini şi de viţă sălbatică. Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificaţiile bănăţene, care vorbeşte despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

Din cauza poziţiei strategice ale insulei, în conflictul austro-ungar cu cel otoman insula Ada Kaleh a avut o importanţă deosebită. În anul 1689 armata austriacă a construit o fortăreaţă împotriva Imperiului Otoman. În următoarele decenii, ocupaţia insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori între Austria şi Imperiul Otoman. În urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a rămas permanent turcilor, cu scurte întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 şi 1791.

Uitată la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada-Kaleh a rămas posesiune turcă aflată sub ocupaţie austro-ungară până în anul 1918/1920, când a devenit teritoriu românesc. Majoritatea din populaţia insulei era de origine turcă.

Înaintea creării lacului de acumulare de la Porţile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Şimian în anii următori, a fost însă fară succes.
Idea încercării reconstrucţiei insulei Ada Kaleh, însă încă nu a fost abandonată."





Mai multe informații, puteți găsi la ceașca de cultură, wikipedia, românia liberă, historia.ro și în multe alte părți, asta dacă chiar vă interesează subiectul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu